Pokok
lemba (Cucurligo latifolia) merupakan tumbuhan herba dari jenis saka
(perennial) dari keluarga Amaryllidaceae. Nama lain pokok lemba ialah lumbah, lembah,
lumbah rimba, nyior lembir, nyiur puyuh, lumbah padi, kepala puyuh, pinang
puyuh dan beberapa nama lain lagi.
Biasanya
pokok lemba tumbuh secara liar dan berumpun di kawasan belukar yang agak redup
dan terlindung dari cahaya matahari. Agak sukar untuk menemuinya kerana ia
tumbuh tidak di dalam rumpun yang banyak atau dalam satu kelompok di tempat yang
sama.
Lemba
membiak melalui rizom. Buah lemba tersusun dalam bentuk tandan di pangkal pokok.
Buah lemba mempunyai rasa manis apabila matang.
Rasa manis ini dihasilkan
daripada sejenis protein pemanis rendah kalori yang dikenali sebagai curculin
dan neoculin. Dua sebatian ini juga dikenali sebagai protein pemanis atau
pengubah rasa.
Pengubah
rasa bermaksud protein tersebut boleh mengubah rasa makanan yang masam kepada
manis.
Jika makan buah lemba dan kemudian makan buah masam seperti mempelam muda,
rasa mempelam itu akan jadi manis. Rasa manis ini boleh bertahan selama 10
hingga 30 minit.
Apa
yang dirasa apabila makan buah lemba adalah sama seperti makan buah ajaib ((Synsepalum
dulcificum).
Selain
buahnya, bahagian lain pokok lemba yand dimanfaatkan masyaakat dahulu ialah daunnya.
Daun pokok lemba sesuai dijadikan bahan pembalut untuk mengukus ikan dan membalut
makanan.
Pokok
lemba sesuai dijadikan tanaman selingan yang produktif bersama tanaman seperti
kelapa sawit dan getah. Juga sesuai ditanam sebagai tanaman hiasan di halaman
rumah.
salam
ReplyDeletesalam semua nk kongsi boleh jika ada sakit darah tinggi atau masalah saraf atau kanser tahap 1 2 3 dan 4 atau cysts dan lain2 penyakit cuba berubat dengan mohd zuhairi bin noordin 017 4687570..Insya Allah mujarab dan mmpu milik dah bnyk testimoni2 yang dah sembuh tahap 4 dan penyakit2 lain.pengasas gunakan pokok2 herba yang terpilih yang penting harga mmpu milik
ReplyDelete