Saturday, 4 December 2021

CARA MEMBUAT KEREPEK UBI KAYU

 
Menu ubi kayu memang banyak. Asal rajin dan kreatif, ubi kayu boleh dibuat macam-macam kuih atau makanan.

Biasanya ubi kayu direbus kosong dan kemudian dimakan dengan kelapa parut dicampur sedikit garam dan gula.

Kalau yang berminat makan tapai ubi kayu, boleh membuat sendiri dengan menggunakan ubi kayu yang ada. Tapai ubi kayu boleh digoreng menggunakan tepung.

Musim hujan, ubi kayu dijadikan bahan untuk membuat putu halba. Memang terkenal di Kelantan setiap kali musim tengkujuh.

Ada juga yang menjadikan ubi kayu untuk membuat kuih tonyoh, poli dan ketupat.

Kali ini kita buat kerepek ubi kayu. Memang mudah dan ringkas.

Bahan-bahan:
- Ubi kayu
- Garam 
- Minyak masak

Cara-cara membuatnya:
- Kopek kulit ubi kayu dan bersihkan.
- Kemudian sagat ubi nipis-nipis.
- Masukkan air dan larutan air garam.
- Toskan
- Goreng ubi dalam minyak masak yang banyak.
- Angkat apabila warna ubi menjadi kuning keemasan.
- Toskan
- Ambil untuk dimakan atau disimpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment