Menu ubi kayu memang banyak. Asal rajin dan kreatif, ubi kayu boleh dibuat macam-macam kuih atau makanan.
Biasanya
ubi kayu direbus kosong dan kemudian dimakan dengan kelapa parut dicampur
sedikit garam dan gula.
Kalau
yang berminat makan tapai ubi kayu, boleh membuat sendiri dengan menggunakan
ubi kayu yang ada. Tapai ubi kayu boleh digoreng menggunakan tepung.
Musim
hujan, ubi kayu dijadikan bahan untuk membuat putu halba. Memang terkenal di
Kelantan setiap kali musim tengkujuh.
Ada
juga yang menjadikan ubi kayu untuk membuat kuih tonyoh, poli dan ketupat.
Kali
ini kita buat kerepek ubi kayu. Memang mudah dan ringkas.
Bahan-bahan:
-
Ubi kayu
-
Garam
-
Minyak masak
Cara-cara
membuatnya:
-
Kopek kulit ubi kayu dan bersihkan.
-
Kemudian sagat ubi nipis-nipis.
-
Masukkan air dan larutan air garam.
-
Toskan
-
Goreng ubi dalam minyak masak yang banyak.
-
Angkat apabila warna ubi menjadi kuning keemasan.
-
Toskan
-
Ambil untuk dimakan atau disimpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment