Thursday 12 May 2022

CARA MEMBASUH KAWAH

 
Kawah digunakan semasa memasak gulai pada majlis kenduri. Kawah atau juga dikenali kuali besar memang sesuai untuk memasak dalam kuantiti banyak.

Menggunakan kawah memang memudahkan dan mempercepatkan proses memasak. Namun, tidak ramai yang suka cuci atau basuh kawah. Pertamanya kerana bukan senang nak basuh kawah yang besar dan tentulah kotor setelah digunakan. Kawah tentu dalam keadaan hitam yang jika dipegang akan menyebabkan tangan kotor.

Semasa membasuh kawah kena berhati-hati. Perlu diingat, di bahagian tepi kawah agak tajam. Jika tidak berhati-hati pasti akan menyebabkan tangan tercedera dan berdarah.

Sebab itu jika membasuh kawah sesuai dilakukan dua orang agar mudah untuk mengangkat dan mengubah kedudukan kawah agar boleh dibasuh di bahagian bawah.

Memandangkan kawah diperbuat daripada besi, memang ia mudah berkarat atau ada debu-debu karat. Setelah dibasuh dan dibiarkan kering, tambah pula dalam keadan cuaca panas, tidak sampai sejam akan kelihatan warna perang tanda tanda ada karat.

Jadi, untuk mengelak kawah menjadi berkarat, setelah dibasuh hendaklah disapukan minyak masak ke seluruhan bahagian.

Sebelum kawah digunakan semula, elok dibasuh kawah itu dan dipanaskan dengan sedikit air yang mana air itu akan dibuang setelah panas dan diratakan ke seluruh bahagian dalam kawah. Tindakan itu bagi membuang debu-debu karat yang ada.

No comments:

Post a Comment