Tiram
yang hidup secara semulajadi sukar untuk ditemui sedangkan permintaan terhadapnya
tinggi. Justeru, cara untuk mendapat bekalan tiram secara tetap dan mudah ialah
dengan menternaknya di dalam sangkar.
Diakui
menternak tiram bukanlah sesuatu yang mudah kerana perlu memahami secara
mendalam mengenai keperluan bagi memastikan hidupan air itu mampu hidup di
dalam air tawar.
Penternak
perlu mempelajari teknik penternakan tiram bermula daripada mengenali cara
memelihara benih tiram yang amat sensitif. Ini bagi memastikan benih tiram itu
terus sihat dan membesar.
Cabaran
menternak tiram, katanya, perkara paling utama ialah memastikan kualiti air
tidak tercemar kerana haiwan itu memakan plankton yang hidup di dalam air
secara semula jadi.
Selain
itu, kebanyakan kerja lain ialah memastikan anak tiram yang masih kecil tidak
diserang ketam dan sentiasa membersihkannya daripada teritip yang biasa melekat
di cengkerangnya.
Perkara
paling penting ialah air sungai ini tidak dicemari bahan kimia kerana ia
mengakibatkan plankton yang menjadi makanannya mati dan selain itu, hidupan ini
juga memerlukan air sesuai untuk terus hidup.
Sebiji
tiram mencapai tempoh matang untuk dijual mengambil masa antara tujuh bulan
hingga setahun dengan harga pasaran boleh mencecah RM5 sebiji.
Permintaan
tiram di pasaran juga agak tinggi terutama bagi memenuhi permintaan pemain
industri hotel tempatan dan restoran makanan laut. Jadi, penternak tiram tidak berdepan
masalah untuk memasarkannya, bahkan bekalan sering tidak mencukupi untuk
memenuhi permintaan.
No comments:
Post a Comment