Angsa
(Cygnus spp atau Coscorba spp) adalah haiwan dari keluarga
Anatidae yang sama dengan haiwan seperti itik. Angsa terdapat banyak jenis yang
terdapat di seluruh dunia. Namun, jenis yang banyak terdapat di Malaysia adalah
jenis angsa putih dan angsa kelabu.
Angsa
merupakan sejenis haiwan yang sangat tahan dari serangan penyakit berbanding
dengan ternakan unggas yang lain. Angsa memang sinonim dengan air kerana
habitatnya memang perlukan air.
Penternakan
angsa tidak asing di Malaysia, terutama di kampung. Namun, jumlah yang diternak
biasanya tidak banyak. Biasanya diternak bersama-sama itik dan ayam kerana cara
pemakanan adalah sama.
Antara
punca angsa tidak banyak diternak kerana harganya agak mahal. Hanya mereka yang
minat dan melihat potensi harganya sahaja akan membeli dan memeliharanya.
Seekor
angsa kelabu jantan boleh mencecah harga RM200 seekor. Manakala yang betina
pula RM150 seekor. Harga anak angsa berumur 1 hingga 2 minggu sudah mencecah
RM70 seekor.
Biarpun
harganya jauh lebih mahal dari ayam dan itik, permintaan terhadap angsa agak
tinggi sehingga melebihi penawaran. Kepada mereka yang minat memelihara angsa
boleh mendatangkan pulangan lumayan.
Angsa
adalah jenis haiwan yang herbivore di mana mampu makan di daratan dan dalam air
dengan menyudu tumbuhan, anak ikan, hidupan dalam air dan tumbuhan yang tumbuh
di daratan.
Angsa
adalah haiwan yang monogami di mana seekor jantan akan bersama dengan 2-3 ekor
bentina dan setia dengan pasangannya beberapa tahun.
Angsa
betina mampu bertelur selama 10 tahun di mana bilangan telurnya akan bertambah
dari tahun ke tahun sehingga angsa itu tua.
Satu
sifat pelik angsa ialah ketika mengeram telur. Ibu angsa ketika mengeram telur
amat ‘tekun’ sehingga tidak keluar dari tempat pengeraman sehingga beberapa
hari. Keadaannya amat lemah sehingga kelihatan sudah mati.
Jadi,
diingatkan kepada penternak, jika ada angsa serang mengeram telur, letaklah
makanan dan air berhampiran dengan sarang agar angsa dapat makan dan minum
tanpa perlu meninggalkan telur yang diramkan.
No comments:
Post a Comment