Dalam
filem Lanchang Kuning (1962) ada menceritakan tentang seorang wanita mengandung,
Telani lakonan Latifah Omar, mengidam makan buah nangka milik raja. Raja yang
mengetahui sebahagian buah nangka telah diambil dan dimakan Telani tersebut
telah murka. Sebagai hukuman, Telani dijatuhi hukuman digilis kapal Lancang
Kuning ketika pelancaran kapal tersebut.
Buah
nangka memang telah lama tumbuh di negara kita dan menjadi pokok yang ditanam
di laman rumah atau kebun. Buah nangka amat rapat atau diminati sejak dahulu di
kalangan penduduk negara kita. Ada pepatah; siapa makan nangka dia terkena
getahnya.
Buah
nangka bukan sahaja sedap dimakan, bahkan kaya khasiat. Buah nangka mengandungi
vitamin dan mineral yang cukup tinggi malah lebih daripada epal, pisang dan
avokado. Itu belum lagi kandungan folat, niasin, riboflavin, kalium dan
magnesium.
Tidak
hanya itu, karotenoid atau pigmen yang memberi warna kuning pada nangka turut
kaya dengan vitamin A. Karotenoid berfungsi melindungi sel daripada rosak serta
membantu tubuh berfungsi dengan lebih baik.
Semua
kelebihan yang terdapat pada buah ini, membantu mencegah penyakit seperti
barah, penyakit jantung serta masalah mata seperti katarak dan degenerasi
makula. Semakin ranum nangka, kadar karotenoidnya juga akan meningkat.
Buah
nangka memiliki kandungan kalium yang sangat berkesan untuk menurunkan tekanan
darah sekaligus dapat mengurangi risiko terkena penyakit jantung.
Kandungan
vitamin C yang tinggi di dalam nangka dapat membantu melindungi kulit anda
daripada rosak akibat terdedah kepada cahaya matahari.
Buah
nangka juga kaya magnesium, dapat membuatkan tulang menjadi kuat dan menjaga
kesihatannya. Sehingga ia dapat membantu mengawal masalah tulang seperti
osteoporosis.
Gabungan
potassium, serat dan antioksidan yang terdapat dalam nangka sangat bermanfaat
bagi kesihatan jantung. Kandungan potassium dalam nangka lebih tinggi berbanding
buah-buahan lain.
Namun
diingatkan, kepada pengidap kegagalan fungsi buah pinggang perlu mengelak
memakan buah nangka atau mengurangkan pengambilannya. Ini kerana untuk mengelak
potassium yang tinggi dalam badan sehingga boleh mengakibatkan hiperkalemia
disebabkan buah pinggang gagal mengawal kandungannya.
No comments:
Post a Comment