Sunday, 28 July 2024

KUIH KAPIT INTI PERISA COKLAT

 
Kuih kapit telah lama digemari penduduk di Malaysia dan negara jiran seperi di Indonesia, Brunei, Singapura dan Thailand. Kuih kapit juga dikenali dengan nama apit-apit dan sapit.
 
Kuih kapit dianggap kuih tradisi masyarakat Cina. Namun, asal kuih kapit dikatakan dari Belanda, yang mula berkembang atau mendapat sambutan di kalangan penduduk Indonesia ketika negara itu masih menjadi tanah jajahan Belanda.
 
Kuih kapat dipercayai berasal dari wafer roti telur Belanda. Di Belanda terdapat banyak jenis biskut termasuk biskut wafer nipis yang mirip dengan kuih kapit. Banyak jenis pembuatan biskut dan kek dipelajari orang Melayu melalui pengaruh Belanda dan Inggeris yang pernah menjajah negara di Nusantara.  
 
Mengenai kuih kapit, pembuatannya mula diamalkan oleh kaum Cina di Melaka dan Pulau Pinang, kemudiannya disebarkan di seluruh tempat. Kini kuih kapit digemari oleh semua kaum.
 
Pada masa dahulu, kuih kapit menjadi hidangan pada sambutan hari raya dan majlis keraian besar sahaja. Namun, sekarang ia sudah menjadi makanan ringan atau snek yang digemari sepanjang masa.
 
Malah, kuih kapit kini dihasilkan dengan pelbagai perisa dengan inti coklat keju, kacang kuaci dan macam-macam.
 
Walaupun kuih kapit mempunyai perisa, dari segi pembuatannya ia masih dikekalkan dengan menggunakan bahan seperti tepung gandum, telur, gula dan sebagainya.
 
Pembuatan kuih kapit perlu dilakukan dengan teliti kerana selepas bancuhan tepung dituang ke dalam acuan, api perlu dikawal dengan baik bagi mengelak kuih mudah hangus.
 

No comments:

Post a Comment