Di
Malaysia, amalan makan daging burung merpati tidak terkenal berbanding burung
puyuh. Berbeza di negara seperti Perancis, Amerika, Itali, Maghribi, Mesir dan
beberapa negara di Asia, makan daging burung merpati dianggap satu amalan biasa.
Makan
daging burung merpati banyak kebaikan. Ini kerana daging burung merpati kaya
khsiat. Anak-anak yang kerap diberikan makan daging burung merpati didapati
lebih cemerlang dan cergas.
Dipercayai
makan daging burung merpati sangat baik untuk kecergas minda.
Daging
burung merpati mengandungi protein, lemak, kalsium, fosforus dan kalori. Ia
sangat efektif untuk meningkatkan kecerdasan terutama bagi kanak-kanak dan
pelajar.
Sifat
daging merpati adalah panas dan basah. Daging merpati liar lebih tinggi sedikit
tingkat kebasahanya. Namun anak burung merpati yang dipelihara adalah lebih
tinggi sifat basah pada dagingnya.
Burung
merpati muda yang sedang berkembang lebih ringan dagingnya dan lebih
berkhasiat.
Kebanyakkan
merpati yang diternak untuk daging adalah dari jenis merpati Carneau, French
Mondaine dan King.
Cara
untuk menikmati daging burung merpati ini boleh pelbagai variasi mengikut
selera masing-masing. Namun, cara terbaik untuk mnikmati kesegaran daging
merpati dan khasiatnya, sangatlah digalakkan kita untuk memasak sebagai masakan
sup burung merpati.
Dikatakan
amalan memakan burung merpati jantan adalah berkhasiat untuk membantu mengubati
penyakit-penyakit seperti penyakit lembik, penyakit kebas-kebas badan dan
penyakit lumpuh serta kebahagian rumah tangga.
No comments:
Post a Comment