Saturday, 8 March 2025

MAKSUD NASI KERABU KOSONG

 
Nasi kerabu kosong. Itu istilah merujuk kepada nasi kerabu yang tiada lauk, tetapi ada bahan asas yang layak dipanggil nasi kerabu dan boleh dimakan tanpa perlu ada tambahan bahan lain. Nasi kerabu kosong boleh dianggap sebagai nasi kerabu asli.
 
Nasi kerabu makanan tradisional popular di Kelantan. Dinamakan nasi kerabu kerana antara ramuan utama ialah hirisan sayur dan ulam seperti daun samak, serai, timun batang, salad, kesum, dan pelbagai jenis ulam lain mengikut cita rasa masing-masing.
 
Turut dijadikan perisa dalam penyediaan nasi kerabu ialah sambal kelapa yang digoreng, tumis dan budu.
 
Asalnya nasi kerabu dianggap satu menu ketika ketiadaan lauk. Satu lagi yang menarik nasi kerabu pada masa dahulu ialah warna nasi kebiruan yang dihasil menggunakan warna bunga telang atau menjadi hijau pekat jika menggunakan daun mengkudu.
 
Namun, sekarang ini nasi kerabu bukan calang-calang makanan. Macam-macam jenis tambahan lauk untuk menyedapkan rasa. Nasi kerabu sudah menjadi manu mewah.
 
Pada peringkat awal penambahan ialah ikan celup tepung goreng. Itu kira sudah dikira tambahan yang 'mewah'. Kemudian ada pula yang memasukkan telur masing sebagai penyedap rasa selain bawang putih jeruk dan solak.
 
Namun sekarang ini selera semakin berubah. Yang lebih terkenal dan menjadi syarat melariskan jualan nasi kerabu ialah mesti ada daging lembu atau daging ayam bakar. 

Malah, sekarang sudah banyak yang menawarkan daging kambing bakar sebagai lauk dimakan bersama nasi kerabu. Harganya memang kayangan, tetapi banyak yang sanggup berbaris panjang untuk membelinya.
 
Sebab itu, hidangan nasi kerabu tidak lagi dianggap untuk menggantikan lauk. Sebaliknya lauk sudah menjadi sebahagian daripada nasi kerabu. Ia boleh dipanggil nasi kerabu moden dan yang tidak ada lauk pula adalah nasi kerabu asli.
 


No comments:

Post a Comment