Kunyit digunakan dalam menu masakan rakyat
Malaysia sebagai perisa dan pewarna. Kebaikan kunyit juga digunakan sebagai
ramuan untuk perubatan dan penjagaan kesihatan.
Kunyit juga boleh dijadikan jus untuk
mendapat khasiat secara langsung. Selain itu kunyit muda juga dimakan sebagai
ulam.
Kandungan vitamin dan mineral yang terdapat di dalam kunyit adalah sebahagian daripada diet yang sihat dan seimbang untuk keperluan manusia.
Kandungan vitamin dan mineral yang terdapat di dalam kunyit adalah sebahagian daripada diet yang sihat dan seimbang untuk keperluan manusia.
Kelebihan dan kebaikan kunyit:
- Agen antibakteria semula jadi, berguna
dalam pembasmian luka dan kesan terbakar.
- Menghalang kanser payudara daripada merebak
ke paru-paru.
- Mengurangkan risiko leukemia terhadap
kanak-kanak.
- Boleh menghalang dan memperlahankan
perkembangan penyakit Alzheimer.
- Boleh mencegah daripada berlaku dalam
pelbagai bentuk kanser yang berbeza.
- Anti-radang yang bekerja tanpa kesan
sampingan.
- Boleh membantu dalam metabolisme lemak dan
membantu dalam pengurusan berat badan.
- Menghentikan pertumbuhan saluran darah baru
di dalam tumor barah.
- Sangat pantas dalam penyembuhan luka.
- Membantu dalam pembentukan semula kulit
yang rosak.
- Boleh membantu dalam rawatan psoriasis.
- Merawat keadaan kulit radang.
No comments:
Post a Comment